2016.10.21 – 2017.03.31. (Brev nr: 17.01.)
Våra respektive flygresor avlöpte utan bekymmer. Stinas vistelse i Hong Kong blev händelserik med massor av gullande med Emelie Rey, vårt barnbarn. Hon han dessutom med en resa till Kuala Lumpur med Peter, Lyn och Emelie där de träffade Lyn´s familj och släkt. Själv flyttade jag in hos Johan i Barsebäckshamn. I mitten av December kom Stina till Sverige och veckan innan Jul flyttade vi till Råå där vi fick glädjen att bo i min syster Stinas och Rolands hus alldeles vid hamnen. Lillejulafton kom Hong Kong familjen till Sverige och vi firade både Jul- och Nyårsafton tillsammans hela familjen. Vintern i Skåne var väl ganska normal med temperaturer runt 0-strecket och minimalt med snö.

IMG_0390

Vintervila i Ladysmith.

Från Ladysmith kom rapporter om 2 dm snö på båt och brygga men ungefär samma temperatur som i Sverige. Bara några enstaka dagar kröp temperaturen ner till närmre 10 minusgrader. Våra vänner i Sverige tog väl hand om oss och bjudningarna avlöste varandra. Vi tackar samtliga, ingen nämnd och ingen glömd, och hoppas att vi någon gång skall kunna återgälda.
Med bagaget fullt av reservdelar flög vi tillbaka hem den 20:e Februari. Resan gick bra frånset lite problem med incheckningen på Kastrup, datasystemet låg visst nere. Efter en övernattning i närheten av flygplatsen tog vi färjan över till Nanaimo där en beställd taxi väntade för vidaretransport till Ladysmith och båten.

Jul-Nyår 013

Ladysmith Marina Society.

Liv såg ut ungefär som när vi lämnade henne, bara lite grönare på däck. Is-kallt under däck så vi fick brottom att få igång både el-ellement och Webastovärmare. Väl tillbaka så gick nästan första veckan åt för att anpassa sig tidsmässigt. Därefter satte så småningom underhållsarbetet igång. Först med inombordsarbeten, som byte av avgaskrök och sjövattenpump. Vi trodde nog att vi skulle kunna renovera den gamla pumpen och ha i reserv, men det visade sig att endast pumphuset var något så när intakt med endast lättare korrosion i in- och utlopp. Alla övriga delar var slitna och var i behov av byte så renovering är olönsamt. Har den gamla pumpen hållit i 21 år så skall nog den nya hålla i vår tid. Den gamla avgaskröken visade inte på några defekter men då vi skulle plocka av den så brast sjövattenanslutningen mitt av p.ga. korrosion, så det var i allra högsta grad tid. Den nya avgaskröken var i rostfritt stål och skulle enligt leverantören passa. Det gjorde den naturligtvis inte. Sjövattenanslutningen kom inte i linje med det anslutande röret och dess slanganslutning. Röret måste kapas och en lite längre och följsammare slanganslutning monteras. För att kunna kapa röret måste detta demonteras, vilket innebar tömning av kylvattensystemet, demontering av ändarna på värmeväxlaren och så fick växlarinsatsen skjutas tillbaka några cm. Inga större problem, men det tar naturligtvis lite tid innan man klurat ut hur det skall gå till. Nåja, tid har vi ju så ingen ko på isen. Vår duschblandare för däcksduschen på akterdäck hade frusit sönder då vi kom tillbaka. Vi visste att den läckte redan tidigare så vi hadde införskaffat en ny i Sverige. När vi plockade av den gamla så såg vi att de hade en lång spricka och ur denna tittade det ut en massa sillicon. Så den förra ägaren har nog gjort en utsiktslös repparation. Den läckte bara när den användes så vi har inte brytt oss så mycket tidigare. Det har regnat väldigt mycket sedan vi kom tillbaka men mellan regnskurarna så har vi passat på att röra oss en del för att inte tappa konditionen helt. Vi har också slipat ner relingslisten och grabbräckena och behandlat dem med en transparent konserveringsolja (Semco) som träcker långt in i teaken. Gör man detta regelbundet så skall teaken hålla betydligt mycket längre. Björn och Annika har goda erfarenheter, så vi litar på dem. Lite annat smått och gott har också förnyats så ny börjar båten bli i riktigt fint skick.

Jul-Nyår 014

Huvudgatan i Ladysmith.

Tillsammans med Björn och Annika så har vi gjort några utflykter i lånad bil. Vi har varit och shoppat i Nanajmo och Duncan ett par gånger och gjort ett besök i Victoria som är British Columbias residensstad. Onsdagar har varit marinans Pub-dagar och då har vi varit ett gäng som träffats för en bit mat och några pint öl. I skrivande stund så ligger vi för ankar i en skyddad vik bland öarna utanför. Vi tog farväl av marina personalen den förste april, på årsdagen av vår avgång från Hong Kong, och gav oss iväg. I planen för April, ingår besök i Vancouver samt upptagning för lite båtservice på en marina där. Men mer om det i nästa resebrev.

GLAD PÅSK

önskar vi er alla

Annonser