Besättning.

DSCN4110

Christina Backe
Christina föddes tillsammans med sin tvillingsyster, Birgitta i Landskrona 1951 och flyttade i unga år till den lilla fiskebyn Borstahusen strax norr därom. Det var här seglingen på allvar satte fart. Föst i en liten öppen träbåt av skärgårdstyp och därefter via en Mälar 30:a till Nordisk Folkbåt. Efter det blev det glasfiber i form av IF-båtar. Under ett antal år härjade delar av familjen på de skånska kappseglingsbanorna, till stort förtret för mången medtävlare. Redan som 17 åring flyttade Christina hemifrån och påbörjade en utbildning till sjuksköterska i Malmö. Som färdigutbildad fortsatte Christina att arbeta på Malmö allmänna sjukhus i några år.
Jan Backe
Jan föddes i Helsingborg 1950 men tillbringade mesta tiden i farföräldrahemmet på Råå ett idylliskt fiskeläge 5 km söder om Helsingborg. Vid 3 års ålder flyttade familjen ner på Råå. Kärleken till havet började i familjens fiskesnipa och fortstte i segelsnipor, små jollar och senare i danska s.k. ”spidsgatters”. Första egna båten var en Engelsk 22 fotare vid namn ”Hurley 22” som kappseglades friskt i Danska och sydsvenska farvatten. Efter några år byttes Hurley 22an ut mot en 26 fots ”Lill Scampi” med fortsatt kappseglande.
Stina & Janne
En lördag kväll i juni 1973 råkade vi, Christina och Jan, befinna oss runt samma lägereld på stranden i Bäckviken på ön Ven. Detta blev början till ett förhållande som ledde fram till bröllopet 1976. Året efter föddes första sonen Johan och 4 år senare, 1981, kom Peter till världen. Åttitalet ägnades åt arbete, barnuppfostran och sommarsemestrar i den egenhändigt färdigställda Maxi 87:an. Johan var måttligt intresserad av seglingen men desto mer intresserad av livet under vattenytan, medan Peter visade stort intresse för seglingen.
Annons